Dit moet je weten over Zolpidem bijwerkingen
Dit moet je weten over Zolpidem bijwerkingen
Zolpidem is misschien wel het populairste slaapmiddel van Nederland. Als slaappil wordt het door steeds meer patiënten gebruikt die last hebben van slaapproblemen, slaapstoornissen en andere aandoeningen. Toch horen wij dat veel nieuwe en ervaren patiënten vragen hebben omtrent Zolpidem bijwerkingen.
Als online apotheek zien wij veel onduidelijkheid, fabels en onwaarheden rondgaan op het internet. Daarom duiken wij in dit artikel wat dieper in de Zolpidem bijwerkingen, hoe je dit kan herkennen en wat je eraan kan doen.
Wil je rechtstreeks Zolpidem kopen, ook zonder recept? Plaats dan nu je bestelling via onze webshop. Dan zorgen wij ervoor dat je morgen jouw Zolpidem al in huis hebt.
Inhoudsopgave
Waarom heeft Zolpidem bijwerkingen
Dit klinkt heel algemeen, maar het is wel een goede vraag om te stellen. Ieder medicijn kan bijwerkingen hebben. Slaappillen, maar ook andere medicatie zoals paracetamol kan bijwerkingen opleveren. Dit kan om verschillende redenen ontstaan, maar het is belangrijk om je te realiseren dat dit lang niet altijd zal optreden.
Niet iedereen heeft last van deze bijwerkingen
Het merendeel van de Zolpidem gebruikers die dit op de juiste manier gebruiken zal geen last krijgen van bijwerkingen. Sterker nog, van de kleinere groep mensen die wel last krijgen van bijwerkingen zal het overgrote deel last krijgen van heel lichte klachten zoals sufheid tijdens het gebruik van Zolpidem. Slechts een heel klein deel van de gebruikers zal daadwerkelijk last en klachten ondervinden van hun gebruik.
Wanneer krijg je last van Zolpidem bijwerkingen?
Het lastige van Zolpidem bijwerkingen is dat er geen vaste regels zijn wanneer iemand er last van krijgt. Ieder lichaam is anders, en sommige mensen reageren heftiger op bepaalde medicatie dan anderen. Dit is ook het geval bij Zolpidem. Misschien gebruik je dit slaapmiddel te lang. Of misschien reageert het op één van de andere medicijnen die je slikt. Misschien is jouw lichaam gewoon extra gevoelig voor deze slaappil.
Wat de situatie ook is, merk jij dat je last krijgt van bijwerkingen? Dan raden we je aan contact op te nemen met je huisarts en je gebruik af te bouwen. Onderaan dit artikel zullen we dieper ingaan op wat je moet doen als je last hebt van bijwerkingen.
Op welke bijwerkingen moet ik letten
Als het gaat om Zolpidem bijwerkingen kunnen we dit onderverdelen in 3 categoriën:
- Regelmatige bijwerkingen. Deze komen voor bij ongeveer 30 op de 100 mensen.
- Ongebruikelijke bijwerkingen. Deze komen voor bij ongeveer 10 tot 30 op de 100 mensen.
- Zeldzame bijwerkingen. Deze komen voor bij ongeveer 1 tot 10 op de 100 mensen.
- Zeer zeldzame bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 1 op de 100 mensen voor.
Merk je dat je last krijgt van één van deze bijwerkingen? Dan is het slim om je gebruik van dit slaapmiddel te heroverwegen. Neem contact op met je huisarts zodat deze naar jouw specifieke situatie kan kijken en afhankelijk hiervan advies kan geven. Advies op maat van een arts is altijd beter dan algemeen advies.
Dit zijn de verschillende Zolpidem bijwerkingen die kunnen optreden:
- Sufheid.
Afnemende gevoelens. Tijdens het gebruik van dit medicijn kunnen ook andere gevoelens naast slaap afvlakken. Denk hierbij aan blijdschap en enthousiasme. Dit kan aanhouden totdat het medicijn is uitgewerkt.
- Maagklachten. Zoals diarree of misselijkheid.
- Geheugenverlies. Tijdens het gebruik van het medicijn.
- Onrust. Men kan in de war raken of waanbeelden zien tijdens het gebruik van dit medicijn. Ook kan er nachtelijke eetlust optreden.
- Verkoudheid.
- Zweten.
- Gewenning. Dat zich uit in een verminderde werkzaamheid na 2 weken gebruik.
- Afhankelijkheid.
- Hoofdpijn.
- Rugpijn.
- Slechtere coördinatie
- Spierpijn of spasmen
- Wazig zicht.
- Snurken.
- Tintelingen in ledematen.
- Ademhalingsproblemen.
- Psychische klachten.
Wat is afhankelijkheid precies
Afhankelijkheid is een conditie waarin het lichaam afhankelijk wordt van Zolpidem. Dit wil zeggen dat het deze medicatie nodig heeft om te kunnen slapen. Wanneer men stopt met de inname van dit slaapmiddel kan een patiënt last krijgen van ontwenningsverschijnselen.
Is Zolpidem verslavend?
Zolpidem kan verslavend zijn. Sommige personen zijn gevoeliger voor afhankelijkheid dan anderen. Gebruik je Zolpidem incorrect door bijvoorbeeld te grote dosissen in te nemen of het langer te gebruiken dan toegestaan? Dan neemt de kans op afhankelijkheid significant toe.
Treedt er bij slaappillen gewenning op?
Ieder vorm van slaappillen kan te maken krijgen met gewenning. Dit is een situatie waarin je lichaam helemaal went aan slaapmedicatie. Het gevolg is dat je lichaam steeds minder goed kan slapen, zelfs met een verhoogde dosis. Gewenning treedt op bij mensen die langdurig slaapmedicatie achter elkaar gebruiken. Om die reden dient Zolpidem maximaal 2 weken gebruikt te worden, en moet men minimaal 2 dagen zonder medicatie tussen iedere inname in laten zitten.
Wat moet ik doen als ik last heb van bijwerkingen?
Merk jij dat je last krijgt van één van de bovenstaande bijwerkingen? Dan is het belangrijk om snel aan de bel te trekken. Onschuldige bijwerkingen kunnen bij langdurig gebruik uitbreiden tot ernstige bijwerkingen die je slaap en gezondheid ernstig kunnen beïnvloeden. Veel van deze bijwerkingen spreken voor zich, hoofdpijn, buikpijn en spierpijn zijn snel verneembaar. Wij vragen vooral extra aandacht voor de bijwerkingen die subtieler zijn zoals gewenning en afhankelijkheid.
Jouw huisarts kan je altijd helpen
Merk je dat je last hebt van gewenning, afhankelijkheid of een van de andere Zolpidem bijwerkingen? Neem dan contact op met je huisarts. Jouw huisarts kan je altijd helpen, ook als je Zolpidem zonder recept hebt gekocht. Door samen met je huisarts te werken kan je op een gezonde manier je gebruik minderen zodat je ook goed kan slapen zonder medicatie. Vaak wordt dit gedaan door niet abrupt te stoppen, maar door gebruik te maken van een Zolpidem afbouwschema. Jouw huisarts stelt zo’n schema op basis van jouw gezondheid en levensstijl.